Ga naar content
Home  › ... Agenda

Zin op Zondag - Vakanties in hemelse sferen door Mariëtte van Beek

9-6-2024 | Geloof en bezinning
Mariëtte van Beek (62) is arabist én heeft een eigen bedrijf op het gebied van religieus erfgoed en pelgrimstochten. Zij leeft als digitale nomade, zonder vaste thuisbasis en met minimaal bezit meestal on the road, als schrijver of reisleider. Haar speciale interesse gaat uit naar religieuze heiligdommen en pelgrimages. Op deze zondagmiddag brengt zij haar fascinatie voor 'wonderreizen' graag aan ons over.
Zin op Zondag -  Vakanties in hemelse sferen door Mariëtte van Beek

Vlak voor de periode van zomervakantie neemt Mariëtte van Beek ons mee in de wereld van religieus cultureel erfgoed, religieus toerisme en pelgrimeren. Mariëtte is reisjournalist en reisbegeleider en leeft als digitale nomade, zonder vaste thuisbasis en met minimaal bezit. Sommigen noemen haar een professionele pelgrim. Op deze zondagmiddag brengt zij haar fascinatie voor 'wonderreizen' graag aan ons over.

Mariëtte van Beek studeerde Arabisch, Berbers en antropologie van de religie aan de Leidse Universiteit. Naast talen, leerde ze veel over de diversiteit van de islam en andere religies in het Midden-Oosten. Na haar afstuderen stak ze jaren tijd in een promotieonderzoek naar verhalen rond de heiligen van Marrakech. Mariëtte bezocht tientallen kleine en grote heiligdommen en sprak met talloze pelgrims over hun levens en de wondermomenten die ze meemaakten.

Religie is een onderwerp dat volgens haar belangrijk is om andere culturen te begrijpen – het grootste deel van de wereldbevolking is immers religieus. Als reisleider ziet ze het als haar missie om vooroordelen over religie en cultuur te weerleggen. “Duurzaam toerisme gaat voor mij ook over kijken naar wat mensen geloven”, zegt ze. “Daar hoort ook bij dat je de lokale bevolking leert kennen.”

Mariëtte beheert haar eigen website www.mirakelzreizen.nl over religieus cultureel erfgoed, materiële en immateriële tradities, relitoerisme en pelgrimeren wereldwijd. Ze redigeerde onder meer reis- en pelgrimsverhalen voor de Jacobsstaf, het blad van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Locatie
De Windwijzer, Schiedamseweg 95 Vlaardingen
Kosten
Vrije gift
Tijd
15.00 - 16.00 uur
Datum
9-6-2024

Nog meer data

‹ Naar de agenda

Word donateur

Steun De Windwijzer en word donateur

Contact
De Windwijzer
Schiedamseweg 95
3134 BD Vlaardingen
(010) 434 78 87
info@dewindwijzer.nl