Ga naar content
Home  › ... Over ons › Geschiedenis

Het ontstaan van De Windwijzer

In 2010 werd door de Protestantse Kerk van Vlaardingen besloten om in een van hun kerkgebouwen een centrum te vestigen mensen met hun vragen, hun ideeën, maar ook hun inspiratie en spiritualiteit welkom waren.

Het moest een plek zijn waar geëxperimenteerd kan worden. Waar voorstellingen en lezingen plaats kunnen vinden, maar ook voor gespreksgroepen en cursussen. Waar men in stilte kan mediteren of een kaars kan branden. Een plaats voor kleine concerten, voor solotoneel, voor tentoonstellingen en voor nog veel meer…. ….

 

Een gebouw voor mensen

Op dat moment kwam de diaconie van de kerk steeds meer mensen tegen die in de knel zaten. Mensen die geen maaltijd meer kunnen bekostigen, mensen die vastlopen met instanties en in moeilijke regelingen. Mensen die in een huis wonen maar nog de nodige spullen kunnen gebruiken.

Een centraal gebouw kon hier een antwoord op zijn. Maaltijden verzorgen, een ruilwinkel, een beperkte opslag voor tweedehands meubels of witgoed. Een gebouw zou mogelijkheden bieden om er ondersteuning aan te bieden bij budgetteren, koken en gezond eten, opvoeding, omgaan met dementie en meer. 

 

Hier mag je zijn

Vanuit deze twee wensen ontstond De Windwijzer. Een centrum met een boodschap aan mensen en een boodschap vóór mensen. Daarmee is Vlaardingen niet de eerste gemeente in Nederland die zo’n centrum voor ontmoeting, bezinning, en dienstverlening opzet. In Haarlem bestaat bijvoorbeeld al jaren ‘Stem in de Stad’, een initiatief van meerdere kerken samen. En niet alleen in Haarlem, maar ook in Den Haag, Deventer en op nog veel meer plaatsen zijn zulke centra.

Al die centra kenmerken zich door passie en een sterke overtuiging dat ze gastvrij en dienend midden in de samenleving moeten staan, laagdrempelig en bereikbaar. Waar je mag zijn zoals je bent.

 

Word donateur

Steun De Windwijzer en word donateur

Contact
De Windwijzer
Schiedamseweg 95
3134 BD Vlaardingen
(010) 434 78 87
info@dewindwijzer.nl