Ga naar content
Home  › ... Agenda

Windwijzer on tour - Naar het landhuis van Wilhem van Ruytenburch

1-7-2024 | Lezingen
Wie kent hem niet: ‘de man in het geel’ op het wereldberoemde schilderij ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt. Maar wat weten we nu eigenlijk over de Ambachtsheer van Vlaardingen die in de zomer regelmatig in zijn mooie huis aan de oostkant van de haven verbleef? We gaan op bezoek bij zijn ‘landhuis’, genieten van een hapje en een drankje in de ‘Eetcamere’ en luisteren naar het verhaal over deze welgestelde man.
Windwijzer on tour - Naar het landhuis van Wilhem van Ruytenburch

Wilhem van Ruytenburch staat ‘voor eeuwig’ afgebeeld als ‘de man in het geel’ op het wereldberoemde schilderij ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt. Maar wat weten we nu eigenlijk over die welgestelde man die in de zomer regelmatig in zijn mooie huis aan de oostkant van de haven verbleef? Hoe raakt een Amsterdammer bijvoorbeeld in die tijd in Vlaardingen verzeild? En wat komt hij hier eigenlijk doen?

De vader van Wilhem zat in de kruiden- en specerijenhandel en participeerde met zijn firma ’Pieter Gerritsz. Ruytenburch en Compagnie’ in de in 1602 opgerichte VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) waardoor hij tot de nieuwe geldadel ging behoren. Deze welstand bracht hem naar Vlaardingen. Op een buitendijks gebied genaamd ‘De Buytenweide’, ten oosten van het Spuijwater (nu Buizengat) en recht tegenover de sluizen, liet hij een bescheiden landhuis bouwen. Hij noemde dit ‘Buytenplaats Het Hof’. Zoon Wilhem kwam bij hem ‘in de zaak’ en erfde in 1627 (hij was toen pas 27 jaar) de buitenplaats en alle rechten als Heer van Vlaardingen van zijn vader.

Behalve als handelaar in specerijen maakte Wilhem als gegoede burger ook carrière bij de schutterij in Amsterdam. Deze droeg zorg voor de openbare orde in de stad. Van Ruytenburch bracht het tot luitenant als rechterhand van kapitein Banninck Cocq in welke rol Rembrandt hem in 1642 op de ‘Nachtwacht’ voor het nageslacht vastlegde.

Bij ‘De Windwijzer On Tour’ is op deze zomeravond het hele verhaal over onze ‘edelman’ te horen. Je bent van harte welkom. Graag aanmelden@dewindwijzer.nl

Locatie
Verzamelen bij de Windwijzer, Schiedamseweg 95 Vlaardingen
Kosten
Vrije gift
Tijd
19.30 -21.00 uur
Datum
1-7-2024

Nog meer data

‹ Naar de agenda

Word donateur

Steun De Windwijzer en word donateur

Contact
De Windwijzer
Schiedamseweg 95
3134 BD Vlaardingen
(010) 434 78 87
info@dewindwijzer.nl