Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Zin op Zondag – Karel van Duijvenbooden – Erasmus, de dwarsdenker

19 februari 15:00 - 16:00

Een nadere kennismaking, door Karel van Duijvenbooden, met misschien wel de meest beroemde Rotterdammer, Desiderius Erasmus. Een in 1466 in Rotterdam geboren priester, augustijner, theoloog, bijbelwetenschapper, filosoof, schrijver en humanist.

Erasmus is een van de grootste auteurs van Nederland en België, en zelfs van heel Europa. Hij verpersoonlijkt de overgang van de middeleeuwen naar de moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- én wetenschapsgeschiedenis is immens. Erasmus’ duizenden brieven over onderwerpen als gewetensdwang en drukpersvrijheid hebben niets aan zeggingskracht ingeboet.

In het boek ‘Erasmus, een dwarsdenker’ (2022) toont Sandra Langereis hem als de sprankelende auteur van de Lof der zotheid en als brutale bijbelwetenschapper die het net zo hevig aan de stok kreeg met inquisiteurs als met Luther. Erasmus’ levensverhaal werpt licht op een bewogen tijdvak: een eeuw van felle humor en grof geweld, van religieus fanatisme en strijd voor intellectuele vrijheid.

Karel van Duijvenbooden zal op deze zondagmiddag een schets geven van het leven en werk van Erasmus en, mede geïnspireerd door het boek van Sandra Langereis, neemt hij ons mee in de gedachtegang en levensvisie van Erasmus. Een levenshouding die nog steeds aan actualiteit niet heeft ingeboet en voor veel mensen en organisaties een inspiratiebron is. Ruim 500 jaar later staat Erasmus nog steeds voor de principes van verdraagzaamheid, pacifisme en verbinding.

Karel van Duijvenbooden geboren en getogen Vlaardinger woont momenteel in Den Bosch. Het grootste deel van zijn arbeidzame leven werkte hij in het gevangeniswezen, de verslavingszorg en bij het Ministerie van justitie, de laatste jaren als manager van het Zorg- en Veiligheidshuis in Utrecht. Karel heeft filosofie gestudeerd en verbindt graag deze kennis met persoonlijke en maatschappelijke issues die hij in zijn werk en persoonlijk leven tegenkomt. Dat geldt ook voor Desiderius Erasmus, de dwarsdenker.

  • Zondag 19 februari van 15.00 – 16.00 uur

Gegevens

Datum:
19 februari
Tijd:
15:00 - 16:00