Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Filmavond: The insult (voorafgegaan door een maaltijd)

30 november 20:00 - 22:00

Een film, die zich afspeelt in Libanon. Een land, dat een enerverende geschiedenis achter zich heeft. Van mondain Westers land tot een burgeroorlog, waarin Hezbollah een belangrijke rol speelde. Maar ook een land, dat veel vluchtelingen heeft opgenomen. Er wonen veel Palestijnen en inmiddels ook veel Syriers. Op een bevolking van 4 mln. heeft Libanon 1,5 mln. vluchtelingen binnen haar landsgrenzen. Dat dit spanningen oplevert in de samenleving komt naar voren in deze film. Ook de invloed van advocaten in een proces, heeft een belangrijke plaats in de film.

Het begint zo alledaags. Er lekt wat water van Toni’s balkon op aannemer Yasser. Die zegt daar wat van, Toni scheldt terug. Een ruzie zoals er iedere dag vele plaatsvinden. Alleen: dit is Beiroet, en Toni en Yasser staan aan weerszijden van een diepe politieke, culturele en religieuze kloof.

Daardoor escaleert hun persoonlijke vete al snel tot een nationale rel. De opvliegende Toni is een christen, een groep die zich in hedendaags Libanon meer en meer bedreigd voelt. Yasser is een Palestijnse vluchteling. Beiden voelen zich persoonlijk gekwetst door de beledigingen die de ander in het wilde weg uitkraamt. De twee worden gedwongen hun diepgewortelde vooroordelen onder ogen te komen.
De film is van de Libanese filmmaker Ziad Doueiri, die begin dit jaar te zien was op het IFFR.

Kosten: € 5,-

 

 

Gegevens

Datum:
30 november
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie: