Drie gespreksavonden in september en oktober over mystiek

Mystiek: bewustwording van het grote geheim dat ons leven draagt

Mystiek begint bij de bewustwording van het grote geheim dat ons leven draagt en dat wij God noemen. Je kunt ook zeggen: Gods ‘bewustzijn’ raakt ons bewustzijn en gaat daar een gesprek mee aan. Als wij van onze kant op dit gesprek ingaan, veranderen wij innerlijk en groeien wij naar God toe. Eckhart, een bekende middeleeuwse mysticus, noemt dat de geboorte van God of van de Zoon van God in de ziel. Wij hebben daar met elkaar een aantal preken van hem over gelezen in de voorafgaande bijeenkomsten. Nu gaan we meer naar onze tijd toe en willen met elkaar het tweede hoofdstuk lezen van het boekje van Evelyn Underhill (1875-1941) ‘Het spirituele leven. Mystiek voor het dagelijkse bestaan.’ Dit hoofdstuk gaat over het leven met God en de verschillende manieren waarop dat in ons kan beginnen. Daarvoor zullen we de eerste twee avonden nodig hebben.

Op de derde en laatste avond lezen we hoofdstukje 30 en 32 uit het boek ‘Zaden van contemplatie’ van de kloosterling Thomas Merton (1915-1968), ook over het leven met God. Dat gaat niet zonder pijn. Maar ja, groeien, ook geestelijk, gaat met pijn gepaard. Gelukkig ook met vreugde.

U bent hartelijk uitgenodigd deze drie avonden bij te wonen. We lezen de teksten en gaan erover in gesprek.

Leeskring mystiek, op maandagavond 6 september, 20 september en 4 oktober 2021 van 19.30 – 21.00 uur in de Windwijzer, Schiedamseweg 95. Gespreksleider: Kees Haas. Voor leesteksten wordt gezorgd. Opgave vooraf via aanmelden@dewindwijzer.nl