Corona vrijwilligershulp

Ik noemde vorige week al de facebookpagina Vriendelijk Vlaardingen. Daar zijn inmiddels nog twee websites bijgekomen, die ook tot doel hebben de corona burenhulp en vrijwilligershulp te stimuleren en coördineren.

De eerste is een Vlaardingse website, in het leven geroepen door de Gemeente Vlaardingen en beheerd door vrijwilligerssteunpunt ‘Klik!. Onder de naam www.vlaardingenhelpt.nl is een website gelanceerd waarop we als een soort digitaal prikbord projecten en initiatieven én mensen die als vrijwilliger willen helpen bij elkaar worden gebracht.

Het tweede initiatief is genomen door een aantal landelijke kerkgenootschappen en andere organisaties. Het gaat om de Hulpactie #nietalleen Kerken en organisaties hebben de krachten gebundeld in de gezamenlijke hulpactie #nietalleen. Het doel is om zoveel mogelijk mensen die getroffen zijn door de gevolgen van het Coronavirus in contact te brengen met lokale organisaties, die praktische hulp kunnen bieden. Het gaat bijvoorbeeld om boodschappen doen en extra aandacht geven aan kwetsbare mensen die door het Coronavirus geïsoleerd raken.

Hulp vragen
Via de website www.nietalleen.nl kunnen mensen een hulpvraag indienen voor zichzelf of voor een ander. De hulpvragers worden in contact gebracht met een lokale organisatie die kan helpen. #nietalleen wordt bij mogelijke hulpvragers onder de aandacht gebracht via televisieprogramma’s en andere media, een call center en via een sociale media campagne.

Hulp aanbieden
Lokale organisaties kunnen zich als aanbieder van praktische hulp bij dit landelijk initiatief aanmelden, bij voorkeur in afstemming met andere lokale aanbieders en met een gezamenlijk lokaal meldpunt. Individueel aanmelden is ook mogelijk.

Voorbeelden van lokale samenwerking

  • Dordrecht – Kerken, diaconaal platform, SchuldHulpMaatje, HipHelpt, Present en andere vrijwilligersorganisaties hebben de krachten gebundeld in Licht voor Dordt (binnenkort online). Mensen kunnen er terecht voor praktische hulp en om hun hart te luchten.
  • Nijkerk – De gemeente, bibliotheek, HipHelpt (namens de kerken) en andere vrijwilligersorganisaties kijken samen hoe mensen die nog niet bereikt worden met de diverse buurtinitiatieven, geholpen kunnen worden. Sigma is het centrale meldpunt voor hulpvragen aan de diverse vrijwilligersorganisaties.
  • Zoetermeer – De Voedselbank, die 300 gezinnen helpt, heeft last van een teruggelopen aanbod. De diaconie zorgt voor een aanvulling in de vorm van een waardebon en de gemeente denkt mee over een oplossing. SchuldHulpMaatje en Humanitas zijn hier nauw bij betrokken.

Rob van Herwaarden, coördinator diaconaal werk.