Podcasts

Een activiteit of bijeenkomst gemist? Op deze pagina blikken we terug met foto’s, een kort bericht of een podcast.

Oude verhalen, wat zeggen die ons nog in deze donkere dagen voor kerst? In deze adventseditie van Zin op Zondag gidsen theoloog Alain Verheij en muzikant Laurens Collee ons van het donker richting het licht. Verheij doet niets liever dan Bijbelverhalen vertellen – in eigentijdse taal, aan een hedendaags publiek. Samen zoeken zij vertellend en zingend in de Bijbel naar dapperheid en warmte, revolutie, troost en Licht. Een adventsmiddag vol verhalen en muziek om de week voor kerst op passende wijze in te luiden.

Beluister de podcast

Het is dit jaar 45 jaar geleden dat Elvis Presley overleed. Fred Omvlee is in het dagelijks leven geestelijk verzorger bij de Koninklijke Marine. Hij is daarnaast Elvis-fan sinds 1977, houdt Elvis-kerkdiensten sinds 2002 en schreef in 2019 het boek Van Elvis-viering tot U2-dienst, over popmuziek in de kerk, samen met twee andere dominees. Hij ging op ‘bedevaart’ naar Graceland en Bad Nauheim, waar Elvis militair was. 
Deze zondagmiddag neemt hij u mee naar het zielenleven van ‘The King’, die op verschillende manieren zocht naar de zin van zijn leven. Zijn mooiste nummers en gospels zullen aan bod komen, net als zijn hoogte- en dieptepunten. 

Klik hier voor de podcast

Ingrijpende gebeurtenissen kunnen je leven compleet op de kop zetten. Of het nu het krijgen van een levensbedreigende ziekte is, het meemaken van een burn-out, het verliezen van je geliefde of baan et cetera. Het is heftig en ingrijpend. Daar bestaan veel negatieve beelden over. Maar ze kunnen je levensloop óók in positieve zin compleet transformeren. Dat heet posttraumatische groei (PTG). Mirjam Visser-Fuchs, theoloog met eigen coaching praktijk Talentbloeier – sprak hierover tijdens de Zin op Zondag van 19 juni 2022.

Beluister hier de podcast

In de lezing van zondagmiddag van 15 mei 2022 sprak Fokke Obbema (redacteur zingeving bij de Volkskrant) over de ‘Zin van het leven’. Wat maakt dat de ‘trage vragen’ – naar grond, doel en zin van ons bestaan – juist nu zoveel losmaken? En hoe geeft Obbema zelf antwoord op de vraag naar de zin van ons leven?

Klik hier voor de podcast

In de Zin op Zondag van 24 april 2022 was Bahram Sadeghi (journalist, regisseur en presentator) bij ons te gast. Aan de hand van de levensverhalen van vier verstekelingen sprak hij over de ingrijpende gevolgen van een vlucht naar een ander land. Sadeghi schreef in zijn boek “De aanslag die onze levens veranderde”  over lotsbestemming en overgeleverd zijn aan toevalligheden.

Beluister hier de podcast

Drs. J. Wienen is burgemeester van Haarlem en al enige tijd onder strenge bewaking wegens ernstige bedreigingen aan zijn adres. In de Zin op Zondag van 20 maart 2022 vertelt hij over het belang van een integere, betrouwbare overheid, zijn persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp en de rol die zijn geloof speelt bij de keuzes die hij maakt.

Klik hier voor de podcast.

Tijdens de Zin op Zondag van 20 februari 2022 ging het over de vraag naar het kwaad. Hoe worden kleine kinderen later daders van geweldsmisdrijven? Wat heeft taal met geweld te maken? Het kwaad en ik. Orthopedagoge en journaliste Colet van der Ven ging te rade bij slachtoffers, daders en denkers en komt ons daaruit vertellen.

Klik hier om de lezing te bekijken

In de lezing van zondagmiddag 17 oktober ging Willemijn Jonkers in op de helende kracht van rituelen, waarbij de nadruk ligt op rituelen bij afscheid en rouw.

Klik hier voor de podcast.

In de Zin op Zondag van 19 september nam Piet van Veldhuizen ons mee in de ontwikkeling van ons Godsbeeld.

Klik hier voor de podcast.

In deze extra Zin op Zondag neemt Devika Partiman ons mee met een introductie in de wereld van diversiteit, discriminatie, racisme en inclusie.

Luister hier naar de podcast van Devika Partiman.

Op zondag 18 oktober was Leoni Jansen te gast. Tijdens Zin op Zondag vertelde zij over ‘the do’s and dont’s’ in tijden van ziekte en rouw. Wat is helpend en wat juist niet? Hoe neem je afscheid van waar je niet zonder kan? Wat is de ring theory en waarom zou iedereen die moeten kennen? Een muzikale middag over liefde en loslaten.

Klik hier om de podcast te beluisteren.

Op zondag op 4 oktober deelde Ron van Es, stichter van de School for Purpose Leadership en initiator en eindredacteur van het nieuwe boek ‘Anders Verder, 24 schrijvers over een wereld na corona’, zijn gedachten over een antwoord op de (corona)crisis.

De podcast beluistert u hier.

Luister hier naar de podcast van Hans Alma, bijzonder hoogleraar Religieus Humanisme en Compassie.

Zij hield op 20 september een lezing over een samenleving die van aandacht, compassie en zorg kernthema’s maakt.

Op zondag 21 juni hield Jean-Jacques Suurmond tijdens ‘Zin op Zondag’ een inspirerende lezing over eenzaamheid. 

Klik hier om de podcast te beluisteren.