Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vrede als vruchtbare grond

21 september 20:00

Een ontmoeting met kunstenaars, schrijvers, musici uit verschillende landen die in Nederland een vruchtbare voedingsbodem vonden voor hun persoonlijke ontwikkeling en artistieke activiteit. Een avond met muziek, poëzie, interviews en kunst.

In het kader van de week voor de vrede 2022 presenteren we in De Windwijzer het programma ‘Vrede als vruchtbare grond’. In dit programma luisteren we naar dichters, beeldend kunstenaars en musici die ooit hun land van herkomst ontvluchtten om hun toevlucht te zoeken in Nederland. Hier vonden ze een vruchtbare voedingsbodem voor hun persoonlijke en artistieke ontwikkeling.

Gasten zijn o.a. beeldende kunstenaar Jorge Kata Nuñez (Chili), Ishmael Kamara (Sierra Leone), Pater Melvin Victor Tharsis (India), muzikant Sepand Dadbeh en columnist Firoozeh Farjadnia (beide uit Iran).

Over de deelnemers:
Jorge Kata Núñez, geboren in 1953 in Chili, werd in 1974 gearresteerd door de dictatuur van Pinochet voor het schilderen van muurschilderingen op de openbare weg en veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. In 1977 werd hij naar Nederland gestuurd en veroordeeld tot 15 jaar ballingschap. Sinds 1979 heeft Kata Nuñez meer dan zeventig muurschilderingen geschilderd in Nederland en Chili. In 2012 keerde Kata Nuñez terug naar Chili. De laatste weken bezoekt hij Nederland, uitgenodigd om de muurschildering ‘Chile Vencerá’ (Chili zal overwinnen), geschilderd in 1981 op het Osdorplein, Amsterdam, te restaureren.

Ishmael Kamara is geboren in Mambolo Chiefdom, Sierra Leone. In 2012 kwam hij als vluchteling naar Nederland. Op 3 augustus 2022, na 1o jaar procedure, heeft Ishmael zijn verblijfstatus eindelijk ontvangen. Hij heeft Rotterdam ontdekt als muze en inspiratiebron. Hij organiseert poëzie workshops, stadswandelingen en performances in opdracht van de Rotterdamse Tent, Boijmans van Beuningen, Verhalenhuis Belvédère en Open Rotterdam. Kamara heeft in 2018 de bundel ‘Smile’ gepubliceerd en in 2020 de roman ‘Hundred Golden Horses: A Journey to the Promised Land’, beide in het Engels. In 2021 publiceerde hij ‘Landschap van mijn ziel, zijn eerste dichtbundel in het Nederlands.

Pater Melvin Victor Tharsis (India) is priester van de Sociëteit van het Goddelijk Woord en opgeleid in India. Sinds ruim zes jaar is hij in Nederland, de omgekeerde missie. Hij speel graag bansuri, een bamboefluit uit de Hindoestaanse muziek.

Sepand Dadbeh is een Iraanse multi-instrumentalistische muzikant, geboren in 1992 en opgegroeid in een rijke familie van artiesten en muzikanten. Sepand begon op negenjarige leeftijd met muziek op Tombak, waarna hij zich specialiseerde in Oud en Tanbour, onder toezicht van enkele van de beste muzikanten in Iran, zoals Sohrab Pournazeri en Arsalan Kamkar. Hij werd lid van het Shams-ensemble (onder leiding van maestro Kaykhosrow Pournazeri) in 2011, en hij optrad ook naast grote artiesten als Homayoun Shajarian, Alireza Ghorbani en Antoni Rey. Hij studeerde ook Bachelor of Arts in Music af aan de Universiteit van Teheran, en voltooide onlangs zijn M.A. in de Wereldmuziek aan de Codarts te Rotterdam; waar hij ook werkte en studeerde op het gebied van Maqam-muziek met de maestro Kudsi Erguner.

Firoozeh Farjadnia geboren en groeide op in Kermanshah, een plaats in het Koerdische deel van Iran. In 1995 vluchtte ze naar Nederland, waar ze een opleiding Bouwkunde volgde. Firoozeh schrijft romans, korte verhalen, columns en essays. In 2014 debuteerde ze met de roman Postvogel (uitgeverij Jurgen Maas). In mei 2017 verscheen: The labyrinth of time, haar tweede roman in het Farsi. Haar columns en opinies zijn onder andere te lezen bij, RFG magazine, OneWorld en het Nederlands Dagblad En haar laatst verschenen verhaal is te lezen op de literaire blad DW B. Zij schrijft dus ook korte verhalen en essays maar nu is ze vooral bezig met een Roman.

Gegevens

Datum:
21 september
Tijd:
20:00