Ga naar content
Home  › ... Agenda

Zin op Zondag: Nick Cave door de ogen van Daan Savert

20-10-2024 | Geloof en bezinning
Een middag waarin we op reis gaan met het leven van de Australische zanger Nick Cave. Cave brak ooit door als punkrocker. Van ziedende punk tot tedere liefdesliederen, van murderballads tot psalmen, Cave schreef het allemaal. De afgelopen jaren groeide hij echter uit tot een vraagbaak voor levensvragen, mede door het verlies van twee van zijn zoons. Daan Savert gaat deze middag in op zijn leven en muziek. Dit mede naar aanleiding van zijn vertaling van het prachtige interviewboek ‘Geloof, Hoop en Ravage’.
Zin op Zondag: Nick Cave door de ogen van Daan Savert

Daan neemt ons deze middag mee op een verkenning van existentiële vragen over geloof, twijfel, kunst, muziek, vrijheid, verdriet en liefde. Hij gaat daarbij in op de betekenis die Nick Cave heeft op zijn leven, denken en geloven. Een middag over twijfel, over muziek, vrijheid en liefde.

Over Nick Cave
Nick Cave is een Australische singer-songwriter, schrijver, poëet en acteur. Met zijn band The Bad Seeds heeft hij inmiddels zestien albums op zijn naam staan. Hij heeft een dreigende uitstraling en gaat op het podium vaak als een maniak tekeer. Lange tijd was Gods toorn zoals hij die in het Oude Testament van de Bijbel tegenkwam inspiratie voor zijn muziek. Toen hij verder las, en ook het Nieuwe Testament tot zich nam, werd zijn muziek ook een stuk lieflijker.

God en liefde
In God gelooft hij eigenlijk niet, die bestaat alleen in zijn muziek. Als hij liedjes schrijft, kan hij niet anders dan terugvallen op het woord ‘God’. In liefde gelooft hij wel. Maar behalve het schrijven van liefdesliederen, is Cave ook niet te beroerd om een album als Murder Ballads te maken, waarin – zoals de titel verraadt – moordverhalen centraal staan. Met Nick Cave weet je eigenlijk nooit waar je aan toe bent en dat maakt zijn muziek zo boeiend en mysterieus.

Karel Smouter, dagblad Trouw, schreef over Nick Cave: 
“Behalve in paradoxen grossiert hij in metaforen. Ook op de vraag of hij in God geloof antwoordt Cave meesterlijk:’ Ik weet het niet, zegt hij, maar ik doe in elk geval alsof. God is een work in progress. Een kunstwerk, zeg maar, dat nog bezig is voltooid te worden. Zeg nu zelf, beste mensen, dat is toch een metafoor om verliefd op te worden?’

Telkens als je Cave denkt te kennen, dan ontsnapt hij je weer. In zekere zin doet Cave zijn achternaam eer aan. Hij is een grot waarin je kunt schuilen, maar evengoed in kunt verdwalen. Zien, soms even, zo benoemde lieddichter Huub Oosterhuis dat type geloven eens bondig. Temidden van al zijn getob en getwijfel kon het ook voor Cave soms ineens glashelder zijn. Leek hij het soms ineens even te zien en, belangrijker, líet hij het ons zien.”

Over Daan Savert
Daan Savert (32) is theoloog, vertaalt boeken, bezorgt post, presenteert en gaat met regelmaat voor in kerkdiensten. Van oorsprong is Daan protestants, maar in de loop der jaren begon hij steeds meer thuis te voelen in de katholieke traditie. Enige tijd geleden werd hij dan ook officieel katholiek. In de podcast Het Ene Moment vertelt hij, in gesprek met Elsbeth Gruteke, over die bijzondere wending.  

Locatie
De Windwijzer, Schiedamseweg 95 Vlaardingen
Kosten
Vrije gift
Tijd
15.00 uur
Datum
20-10-2024

Nog meer data

‹ Naar de agenda

Word donateur

Steun De Windwijzer en word donateur

Contact
De Windwijzer
Schiedamseweg 95
3134 BD Vlaardingen
(010) 434 78 87
info@dewindwijzer.nl