Ga naar content
Home  › ... Agenda

Toonkunstkoor Schiedam – Out-of -the- boxmuziek

29-10-2023 | Muziek
Toonkunstkoor Schiedam zingt, onder leiding van Ardjoena Soerjadi en met Anna Karpenko op piano, muziek van drie verschillende componisten. Afkomstig uit drie verschillende landen zochten Edward Elgar (Groot-Brittannië), Johannes Brahms (Duitsland) en Béla Bartók (Hongarije) inspiratie buiten de grenzen van hun land. Dat leverde achtereenvolgens op The Bavarian Highlands, Zigeunerlieder en Vier Slowakische Lieder op. Zij dachten daarmee ‘out of the box’.
Toonkunstkoor Schiedam – Out-of -the- boxmuziek

Het najaarsconcert van Toonkunstkoor Schiedam in de Windwijzer op 29 oktober brengt muziek van drie verschillende componisten:
- Edward Elgar 1857 - 1934 
- Johannes Brahms 1833 – 1897
- Béla Bartók 1881 – 1945 

Deze drie componisten leefden in drie verschillende Europese landen, Engeland, Duitsland en Hongarije. De verwachting is dat dit leidt tot Engelse, Duitse en Hongaarse muziek. Als we afgaan op de namen van de uitgevoerde muziekstukken dan lijkt dat niet waar te zijn:
- From the Bavarian Highlands (Beierse Alpen) (1895)
- Zigeunerlieder (1887 - 1891)
- Vier Slowaakse volksliederen (1916)

Alle drie de componisten zochten inspiratie buiten de grenzen van hun land. Ze traden buiten de reguliere paden. Elgar – de componist van het Engelse Volkslied - ging op vakantie naar de Beierse Alpen in Duitsland en verwerkte zijn liefde voor landschap en gastvrijheid in muziek. Brahms – de componist van Ein Deutsches Requiem – wilde zijn bijdrage leveren aan de enorme populariteit voor b.v. Hongaarse volksliederen. Bartók - de componist die terugverlangde naar Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie (met een groot Hongarije) - wilde ook de Slavische volken bedienen. Drie componisten die over de grenzen heen keken. Ze componeerden buiten de gebruikelijke kaders: out of the box.

Het Toonkunstkoor Schiedam gaat de werken uitvoeren op zondag 29 oktober 15.00 uur onder leiding van Ardjoena Soerjadi Het is aan de luisteraar om vast te stellen of de componisten erin zijn geslaagd muziek van over de grens te maken of dat Elgar toch typisch Engelse muziek, Brahms typisch Duitse muziek en Bartók typisch Hongaarse muziek heeft geschreven. De drie composities voor 4-stemmig koor worden begeleid op piano door Anna Karpenko. Het concert is een reprise van het concert dat wordt gegeven in zalencentrum de Ark in Schiedam-Noord. Dat gebouw ziet er aan de buitenkant uit als een blok, een grijze box. Vandaar de titel van het concert.

Locatie
De Windwijzer, Schiedamseweg 95 Vlaardingen
Kosten
Toegang: €5,-
Tijd
Aanvang: 15.00 uur
Datum
29-10-2023

Nog meer data

‹ Naar de agenda

Word donateur

Steun De Windwijzer en word donateur

Contact
De Windwijzer
Schiedamseweg 95
3134 BD Vlaardingen
(010) 434 78 87
info@dewindwijzer.nl