Activiteiten

Het Wereld-atelier
Bij het Wereld-atelier zijn mensen uit verschillende culturen van harte welkom om met naald en draad creatief bezig te zijn, zoals haken, breien en naaien. Materialen zijn aanwezig en natuurlijk ook koffie en thee. Op creatieve manier maken deelnemers kennis met elkaar, met elkaars cultuur en helpen elkaar! Lees hier meer.

Stilteruimte ‘Windstilte’
Stilteruimte ‘Windstilte’ is een kamer in De Windwijzer waar mensen op adem kunnen komen, weg van de waan en drukte van alledag. Even stil zijn, een rustig moment voor jezelf. We geloven dat zo’n ruimte in onze drukke wereld heel belangrijk kan zijn. De kamer is geopend op alle momenten dat er activiteiten in De Windwijzer plaatsvinden. Het is mogelijk er een kaars op te steken. Lees hier meer.

Open Huis
Op maandagochtend opent De Windwijzer zijn deuren voor het Open Huis, een gezellig aanloopmoment aan het begin van de week. Bezoekers zijn vanaf 09:30 uur van harte welkom voor een kopje koffie of thee, een spelletje of het rustig lezen van de krant. We sluiten de ochtend af met een eenvoudige soeplunch, aangeboden door vrijwilligers van ons soepproject. De Weggeefwinkel en de Boekenmarkt zijn tijdens het Open Huis ook geopend. Lees hier meer.

De Buurtkamer
Nieuwe mensen leren kennen en samen gezellige activiteiten ondernemen. Dat is het concept van De Buurtkamer, het wekelijkse ontmoetingsmoment op de dinsdagmiddag. Vrijwilligers van De Windwijzer en bewoners van de Oostwijk verzorgen samen het programma. Van buurtbewoners, voor buurtbewoners dus. Ook Vlaardingers uit andere wijken zijn welkom. We beginnen met een broodlunch, daarna is er de vrije inloop voor het gevarieerde middagprogramma. Lees hier meer.

Diaconaal spreekuur
Het diaconaal spreekuur van de protestantse kerk is bedoeld voor Vlaardingers die in hun leven problemen ervaren, bijvoorbeeld van financiële en/of praktische aard. Een vrijwilliger of beroepskracht van de diaconie brengt de problemen in kaart en zal mensen veelal snel en effectief verder kunnen helpen. De medewerkers weten precies welke ondersteuningsmogelijkheden in Vlaardingen voor handen zijn. De diaconie werkt samen met andere hulpverlenende instanties, zoals Schulphulpmaatjes. Lees hier meer.

Kliederkerk
In de Kliederkerk maken kinderen op speelse wijze kennis met het geloof en de Bijbel. Ouders en opa’s en oma’s zijn van harte welkom om mee te doen. Telkens staat één Bijbelverhaal centraal. We proberen het verhaal beter te leren kennen of er op een andere manier naar te kijken. We doen dat elke tweede zondag van de maand en sluiten de middag af met een etentje. Lees hier meer.

Zin op Zondag
Een zinvol en betekenisvol bestaan leiden, hoe doe je dat? Met ons maandelijkse programma Zin op Zondag proberen we op die vraag een antwoord te formuleren. Met een gastspreker die vertelt over zijn of haar leven, zetten we deelnemers aan het denken. We sluiten af met een drankje. Zin op Zondag is prikkelend, uitnodigend, verrassend en zinvol. Lees hier meer.

Filmavond
Maandelijks heeft in De Windwijzer een filmvertoning plaats. Telkens laten we een bijzondere film zien die ertoe doet, je meeneemt naar een andere wereld en je soms aan het denken zet. Na afloop praten we nog even over de film na. We doen dat in een gezellige en ontspannen sfeer, een mooi begin van het weekeinde. Lees hier meer.

Baanloos… en dan?
Tijdens de netwerkbijeenkomsten ‘Baanloos… en dan?’ krijgen werkzoekenden middelen en mogelijkheden aangereikt om weer aan het werk te komen. Met gastsprekers, veel uitleg, trainingen en individuele coaching leren deelnemers hoe ze hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. Ook het uitwisselen van ervaringen met andere deelnemers kan de maandelijkse bijeenkomsten heel waardevol maken. Aanmelden, via aanmelden@dewindwijzer.nl, is wel vereist. Lees hier meer.

De Bovenkamer
Odensehuis De Bovenkamer is een inloop- en informatiecentrum voor mensen met lichte dementie en hun naasten. De bezoekers ontmoeten elkaar, wisselen ervaringen uit en nemen deel aan activiteiten waarin de kwaliteit van leven centraal staat. De Bovenkamer organiseert ook gespreksgroepen en informatieavonden voor kinderen van mensen met dementie. Om deel te nemen is geen officiële diagnose of indicatie vereist. Iedereen die met dementie te maken heeft, is van harte welkom. Lees hier meer.

Windkracht 95
Het kinderproject Windkracht 95 geeft kinderen tussen 8 en 12 jaar een extra steuntje in de rug. Met diverse leuke activiteiten stimuleren we hun talent, helpen we kinderen zichzelf te ontplooien en kweken we zelfvertrouwen. Zo zijn ze beter voorbereid op de toekomst. We richten ons in het bijzonder op kinderen die het thuis niet al te breed hebben, maar in principe is ieder kind welkom. Lees hier meer.

Boekenmarkt
De boekenmarkt in De Windwijzer is de grootste tweedehands boekenmarkt in de regio Waterweg-Noord. Op onze bovenverdieping wachten duizenden goede boeken op een nieuwe eigenaar. Het assortiment is breed en divers, voor elk wat wils. De prijzen houden we bewust laag. Boeken inspireren en verrijken je kennis, neem daarom gerust eens een kijkje. Het is ook mogelijk om boeken thuisbezorgd te krijgen. Lees hier meer.

Weggeefwinkel
Wat de één niet meer nodig heeft, maakt een ander juist blij. Met die gedachte openen we elke maandagochtend onze Weggeefwinkel. Goede spullen krijgen bij ons een tweede leven. Het meeste mogen mensen gratis meenemen, maximaal zeven artikelen per keer. Soms is een artikel toch geprijsd. Heb je spullen die je aan de winkel zou willen afstaan? Graag! Inleveren kan ’s ochtends van maandag tot en donderdag. Lees hier meer.

Nokkiebeurs
Op de Nokkiebeurs vinden tal van kinderspulletjes een nieuwe eigenaar. Denk aan kleding, speelgoed, bedjes, poppenhuizen of kinderfietsen. Veelal zijn de spullen in uitstekende staat, de meeste kinderen dragen of gebruiken ze maar kort. De Nokkiebeurs vindt tweemaal per jaar plaats, in de lente en in de herfst. De prijzen zijn scherp en met de opbrengst steunen we een goed doel. Kan het mooier? Lees hier meer.

Warm Onthaal
Met elkaar eten geeft mooie gesprekken. Tweemaal per maand organiseert De Windwijzer om die reden een avondmaaltijd onder de naam Warm Onthaal. We serveren een driegangenmenu voor € 6,00. Vrijwilligers staan achter het fornuis. Je ontmoet nieuwe mensen en bent er even helemaal uit. Het Warm Onthaal staat iedere tweede en vierde donderdag van de maand op het programma, de inloop start om 17.30 uur. Lees hier meer.

Gered Gereedschap
Het gereedschap dat bij jou in de schuur of werkplaats ongebruikt of verouderd is, kan ergens anders het verschil betekenen tussen wel of geen inkomen. Om die reden zamelt De Windwijzer gereedschap in, daarbij samenwerkend met de Stichting Vraag en Aanbod Internationaal. Het inleveren kan op alle momenten dat De Windwijzer is geopend. Als afgeven lastig is, willen wij het gereedschap in Vlaardingen ook komen ophalen. Lees hier meer.

Soepproject
Het soepproject ontstond aan het begin van de coronaperiode en bleek vanaf de start een succes. Een grote groep vrijwilligers levert wekelijks soep aan bij De Windwijzer. De soep vindt zijn weg naar mensen binnen de dak- en thuislozenopvang, de Vlaardingse voedseluitgiftepunten en diverse activiteiten die De Windwijzer direct of indirect organiseert. Ook kunnen mensen dagelijks zelf soep ophalen voor zichzelf of voor een ander. Lees hier meer.

‘Maandelijks’
De Windwijzer heeft onder de naam ‘Maandelijks’ het initiatief genomen om in Vlaardingen een steunpunt op te zetten voor de gratis verstrekking van menstruatie-artikelen. Van maandag tot en met donderdag kunnen meisjes en vrouwen in De Windwijzer tampons, maandverband en inlegkruisjes krijgen. Ook is het mogelijk om hiervoor een afspraak te maken. Lees hier meer.

Repair Café
Het Repair Café geeft kapotte spulletjes een tweede leven. Zo hoeven ze niet te worden weggegooid. Kundige vrijwilligers gaan zoveel mogelijk samen met bezoekers aan de slag om iets weer in orde te krijgen. Gezellig en leerzaam tegelijk. Iets laten herstellen of repareren kan op iedere derde zaterdag van de maand tussen 9.30 – 12.00 uur. Onze vrijwilligers staan voor je gereed. Lees hier meer.