Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Expositie Juan Heinsohn Huala en Jorge Kata Núñez

2 september - 20 oktober

Juan Heinsohn Huala (1958, Chili), is dichter, kunstenaar en organisator van culturele evenementen. In 1978 vluchtte hij met zijn ouders naar Argentinië. In 1979 werd de familie uitgenodigd naar Nederland te komen als politieke vluchtelingen. Als kunstenaar heeft Heinsohn exposities in Nederland, Argentinië, Chili, Duitsland (DDR) en Zwitserland gehouden.
Over zijn actuele werk zegt hij:
“De laatste jaren werk ik veel op basis van hergebruik van materiaal, oude afgedane schilderijen op papier of doek, stukjes krant, drukinkt, verf, lak, acryl, enzovoorts. Alles lijkt over de datum te zijn. Met dit materiaal ga ik op zoek naar beelden die weinig hebben van een vrolijk carnaval. Ik geef vooral ruimte aan de vrije expressie en ik probeer beelden te laten ontstaan op het moment dat ik aan het werk ben. Uit de opgestapelde lagen materiaal, inkt, geplakte papier, komen de contouren van de mens tevoorschijn, ook als brokstukken van een pijnlijke realiteit. Daar ben ik op zoek naar menselijkheid.”

Jorge Kata Núñez, geboren in Valdivia (Chili) in 1953, was metallurgisch werker, begon zijn artistieke werk in de muurschilderingbrigade Ramona Parra in Valdivia. In 1974 werd hij gearresteerd door de strijdkrachten van de dictatuur van Pinochet en veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. In 1977 wordt hij naar Nederland gestuurd veroordeeld tot 15 jaar verbanning. Sinds 1979 was hij oprichter en nam hij deel aan verschillende muurschilderingbrigades in Nederland. Ook in dat jaar ging hij naar de Vrije Academie van Den Haag. In Rotterdam nam hij deel aan verschillende grafische workshops en begon zijn eigen werk te maken.
Kata heeft meer dan zestig muurschilderingen geschilderd, zowel op openbare ruimtes als in gebouwen in Nederland en Chili. Hij heeft ook tal van kunstenaarsboeken gepubliceerd, met originele houtsneden en zeefdruk prenten.

Van de muurschilderingen die nog in Rotterdam bewaard zijn, kunnen we de muurschildering ter ere van Salvador Allende op de gevel van het bejaardentehuis De Leeuwenhoek op de West-Kruiskade noemen; “El Trotamundos” in de Zwarte Paardenstraat en de muurschildering getiteld “De hele wereld is mijn vaderland” geschilderd samen met Juan Heinsohn Huala, te zien aan de noordelijke uitgang van het metrostation Zuidplein in Rotterdam.

Jorge Kata Núñez keerde terug naar Chili in oktober 2012 en woont momenteel in de buurt van Valdivia, zijn geboortestad. Na zes jaar komt hij terug naar Nederland voor een bezoek van drie maanden. Hij zal, in opdracht van CBK Rotterdam twee van zijn muurschilderingen restaureren en een expositie in september presenteren.
Wanneer    : van 1 september tot 19 oktober
Opening    : zaterdag 1 september om 15.30 uur

Gegevens

Begin:
2 september
Einde:
20 oktober
Evenement Categorie: