Hildegard von Bingen: lezing (27-11) en concert (01-12)

Wie is de middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen (1098 – 1179) en wat is haar betekenis voor onze tijd? Hildegard von Bingen was in haar tijd een uitzonderlijke vrouw. Zij leefde – net als wij – in een tijd van grote veranderingen. Zij was een veelzijdige vrouw. Zij componeerde muziek, hield zich bezig met de studie van de natuur, schreef boeken, schilderde miniaturen en leidde een leven waarin de mystieke beschouwing centraal stond. Zij was een Duitse benedictijnse vrouwelijke kloosteroverste. Haar blik op mensen en op een leven met God is kritisch en daagt ons uit te handelen vanuit liefde en wijsheid.
Heleen Ransijn houdt als introductie op het concert van 1 december een lezing over Hildegard von Bingen in haar tijd. Heleen Ransijn is theoloog en werkt bij het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving.

Kosten            : € 5,–
Aanmelden   
: via  info@dewindwijzer.nl

 

 

Op 1 december zingt de Vrouwenschola van het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van Hanna Rijken liederen van Hildegard von Bingen.
Als vrouw van haar tijd was zij diep religieus. Bijzonder zijn haar goddelijke visioenen. Deze visoenen klinken door in haar mystieke liederen. Haar verlangen naar verbondenheid in liefde met wie zij God noemt. Muziek als communicatie met de hemel, met het heilige, met de Liefde. Tegelijkertijd klinkt ook de schoonheid van de schepping in haar liederen door. Liederen van Hildegard von Bingen worden toegelicht en gezongen door de Vrouwenschola van het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van Hanna Rijken, musicus en theoloog.

Kosten             € 5,–
Aanmelden      via info@dewindwijzer.nl
Wanneer          1 december 2017, 20.00 uur

In het voorjaar wordt – bij voldoende belangstelling – de film ‘Vision’ over het leven van Hildegard von Bingen getoond en lezen we haar teksten aan de hand van het boekje ‘leven met Hildegard’, Desirée den Braber.